"Alla kan drabbas av stress"

Vi lever mitt i en uppskruvad digitalisering, informationsflödet står ständigt på max och vardagens måsten kan lätt skena. Inte konstigt att stressen mitt i livet ibland får de tunna strängarna att brista.

Men det går att hitta balansen.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.

D

u älskar ditt jobb. Och älskar att jobba. Efter år av målmedvetet slit har du dessutom nått precis till den där eftertraktade positionen på företaget som så länge var en dröm.

Du lever hektiskt, men trivs.

Men nu hopar sig alla krav och måsten, både hemma och på jobbet. Projekten blir bara fler och fler och alla deadlines hånler i kalendern. Vännerna har tålmodigt väntat i månader på att du ska ringa. Träningen haltar. Det dåliga samvetet över att tiden inte riktigt räcker till barnen skaver och skaver i magen.

Många av oss känner kanske att det inte finns någon risk att hamna i det Samuel Kiros, Sophiahemmet Rehab Center

När du plötsligt hör dig själv tacka ja till att göra den där presentationen som måste vara klar på måndag, fast du och familjen ska åka till svärföräldrarnas sommarhus i helgen, knyter det sig i magen.

Kanske känns scenariot igen, kanske har du balanserat farligt nära.

S

å behöver det inte vara.
Samuel Kiros är gruppchef och hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center. Han vet hur man hittar balansen i vår stressade samtid. För det går absolut att undvika att krascha, så länge man är observant och inser att det kan hända en själv.

– Många av oss, till och med vi som jobbar med det här, känner kanske att det inte finns någon risk att hamna i det. Men det är lite för enkelt. Alla kan drabbas, säger Samuel Kiros.

Fakta
Visste du att?
Hjärnan påverkas av långvarig stress. När allt går bra är det lätt att missa varningssignalerna. Därför har Skandia tjänstepension med förebyggande hälsoförsäkring. Till Skandias hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring ringa och få hjälp och stöd i tid. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.
Åtta av tio som kontaktar Skandias hälsosluss gör det i förebyggande syfte.

Se efter om du har tjänstepension med förebyggande hälsoförsäkring

I sitt jobb möter han framför allt klienter som är mellan 30 och 50 år och han ser en markant ökning av stressrelaterade fall. Dessutom kryper problemen nedåt i åldrarna.

Vi ser en klar ökning av stressrelaterade problem hos oss, men en ännu tydligare ökning ute i samhället Samuel Kiros

– Vi ser en klar ökning av stressrelaterade problem hos oss, men en ännu tydligare ökning ute i samhället. Det är där den stora utmaningen finns. Den uppmärksamhet som de här frågorna får gör att folk söker mycket tidigare än de har gjort förut. Det positiva med det är att många söker proaktivt till oss, men i samhället ser vi en annan trend. Där är det framför allt när det har gått så långt att de behöver sjukskrivas.

A

tt se tecknen och jobba förebyggande har givetvis enormt många uppsidor, både ekonomiskt och i en högre livskvalitet. På Sophiahemmet Rehab Center lyckas man till exempel undvika sjukskrivningar för de allra flesta. Nyckeln är att se de tidiga signalerna på att stressen börjar bli ett problem.

– Vi på Sophiahemmet Rehab Center har blivit bättre på det men behöver bli ännu bättre. Vi utbildar till exempel arbetsgivare på att se tidiga tecken på psykisk ohälsa, men vi utbildar också individen på att kunna se de tidiga signaler hos sig själva och hos kollegor. Det blir också mer och mer okej att säga att man inte hinner med eller behöver en paus. Men där behöver vi bli starkare, säger Samuel Kiros.

Lägger man till saker så behöver man kanske ta bort saker Samuel Kiros
A

tt i stället hitta balansen handlar ofta om avgränsningar, menar Kiros. Många av hans klienter är ambitiösa, framgångsrika och reflekterar sällan över att det har tillkommit saker i livet sedan de i 20-årsåldern satte upp sina mål.


kronor – så mycket förlorar Sverige på sjukskrivningar under ett år

kronor – är samma siffra endast för Stockholm

Källa: Rapport från Skandias stiftelse Idéer för livet


– Vi är väldigt dåliga på att ta bort saker utan vi fyller på med en massa måsten. När det har gått över gränsen för våra klienter ger vi dem en konkret uppgift – de får skriva upp vad de måste göra och vad de vill göra. Sedan försöker man hitta balans. Lägger man till saker så behöver man kanske ta bort saker. En konkret sak är att skriva upp det, så det blir svart på vitt.
Mycket handlar också att sortera upp bland alla saker i livet. Att förstå hur de blir måsten och för vem du gör dem.

– Är det för att omgivningen vill det, är det för att familjen vill det eller är det för att jag vill det? En del måsten måste vi bara göra, men man kanske kan dra ned ambitionsnivån eller antalet måsten. Vissa saker är svårt att parera. Är man småbarnsförälder så kanske man får acceptera att det blir fler sömnlösa nätter ett tag, men då har man tagit med det i beräkningarna och kanske drar ned på något annat.

Att säga nej är en svår omställning och därför kan det vara bra att börja i en liten utsträckning Samuel Kiros

Just avgränsningen kan vara en utmaning.

– Att sträva framåt på jobbet och samtidigt behöva säga nej är en väldigt svår uppgift för många. Det hänger också ihop med privatlivet, att säga nej till vännerna. Det kanske visserligen är roliga saker, men de kan vara energikrävande.

E

n lösning kan helt enkelt vara att träna på att säga nej. Då kan ett tips vara att börja i liten skala, till exempel med ens partner eller i andra miljöer där man känner sig mer bekväm.

– Många som vi kommer i kontakt med är vana att säga ja, sedan löser man uppgiften i efterhand. Man reflekterar inte så mycket över om man har utrymme för det. Att säga nej är en svår omställning och därför kan det vara bra att börja i en liten utsträckning. Sedan kanske man lättare vågar säga nej till kompisar och vid större aktiviteter.


HÄR ÄR VARNINGSTECKNEN DU BÖR SE UPP FÖR

Tidiga varningstecknen kan vara många och är ofta väldigt individuella. Kanske känner du dig inte utvilad efter en långhelg eller en semester. Kanske sover du ordentligt men känner dig ändå inte utsövd. Saker i jobbet som normalt nästan görs i farten upplevs plötsligt som oöverstigliga. Det kan handla om att minnet försämras eller att du har svårt att koncentrera dig.

Ett annat tidigt tecken är att du blir mer lättirriterad och känner dig labil.

Då gäller det att bromsa.

* * *

– Var observant på om det aldrig kommer någon dal utan bara toppar hela tiden. När vi gör en kartläggning tittar vi på fysiska symtom som sömnstörning, koncentrations- och minnessvårigheter men också beteendeförändringar. Som till exempel humörsvängningar eller lynnighet, säger Samuel Kiros, hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.

Går det ännu längre utan att bromsa kan tecknen bli mer dramatiska. Då börjar också glädjen att försvinna.

– Saker som tidigare har varit roliga är inte roliga längre. Kanske isolerar du dig. Du har inte samma initiativförmåga att gå ut och hitta på saker med vänner. Eller så du drar ned på träningen, som är bland det första man drar ned på när man är stressad, säger Samuel Kiros.


Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Omni-redaktionens åsikter.